Link wise allianz

e-dacobet

e-dacobet

link wise 2 direct

τιτλοι αναρτησεων

live score

ΠΡΟΣΦΟΡΑ DACOTIERISBET

20 ΕΥΡΩ σε ΒΕΝΖΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ

HELLAS DIRECT

ΑΜΕΣΑ

ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΩΔΙΚΟΥ

M20150585

LINK ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Αφιέρωμα: Dortmund – Schalke



137ο ντέρμπι στη Βεστφαλία. Μάλλον, το ντέρμπι με το μεγαλύτερο μίσος σε όλη τη Γερμανία, συγκρινόμενο μόνο με το Gladbach-Koln. Η πορεία των δύο ομάδων δεν ήταν ποτέ τόσο «αγωνιστικά» αντίθετη την τελευταία 20ετία, όσο είναι φέτος. Η Dortmund έχει «νταμπλ σκορ» σε βαθμούς (50 έναντι 25) και απέχει πάρα πολύ σε επίπεδο απόδοσης, ακόμη και μέσα στο 2011 από την γειτόνισσά της. Οι δηλώσεις του υπό αμφισβήτηση, Felix Magath «πάμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πρωταθλήτρια Γερμανίας» και «δεν είμαι μάγος», τα λένε όλα για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί πριν από το σημερινό ντέρμπι.
Η ιστορία του «Revierderby» (είναι η ονομασία του τοπικού ντέρμπι στη Γερμανία και χρησιμοποιείται κυρίως στη Βεστφαλία) ξεκινά από τις 3 Μαΐου του 1925, με τη νίκη της Schalke με 4-2 επί της Dortmund. Από το 1936 μέχρι το 1944 η Dortmund ήταν η μεγάλη «γκόμενα» της Schalke, αφού σε 18 παιχνίδια οι «μπλε» είχαν 16 νίκες. Αυτό άλλωστε ήταν το διάστημα, στο οποίο η Schalke κατέκτησε τα έξι από τα επτά πρωταθλήματά της. Κάπου στα μέσα αυτής της περιόδου, το 1940, σημειώθηκε και η μεγαλύτερη νίκη για τη Schalke με σκορ 10-0!
Ο καιρός όμως έχει γυρίσματα και το 1947 είχαμε τη μεγάλη ανατροπή. Στον τελικό του πρωταθλήματος Βεστφαλίας η Borussia κέρδισε με 3-2 και ανέτρεψε την αυτοκρατορία της Schalke, με τους φιλοξενούμενους να μην πηγαίνουν στην απονομή, γεγονός που θεωρήθηκε σκανδαλώδες για τα αθλητικά ιδεώδη εκείνης της εποχής. Αρκετά αργότερα η Borussia πήρε εκδίκηση και για τις βαριές ήττες. Ήταν η τριετία 1964-66, με την Dortmund να είναι τότε μια από τις υπερδυνάμεις της Γερμανίας. Τον Σεπτέμβριο του 1964, στο 34ο λεπτό, το σκορ ήταν ήδη 6-0, με το τελικό 6-2 να αφήνει ευχαριστημένη τη Schalke. Δύο χρόνια αργότερα ήρθε και ένα 7-0, η μεγαλύτερη νίκη των «κιτρινόμαυρων» στην ιστορία του ντέρμπι.
Ένα ντέρμπι έχει μείνει στην ιστορία για εξωαγωνιστικό λόγο. Το 1969 και ενώ η Schalke προηγούνταν με 1-0, δημιουργήθηκαν κάποια επεισόδια στην κερκίδα και αναταραχή στο γήπεδο. Πάνω στην αναμπουμπούλα ένας σκύλος δάγκωσε τον παίκτη της Schalke, F. Rausch στα οπίσθια του. Όπως καταλαβαίνετε το τελικό 1-1 πέρασε σε δεύτερη μοίρα…
To 1977 συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια (τα πέντε από αυτά με την Dortmund να βρίσκεται στην Zweite Liga) χωρίς νίκη για την Borussia. Λίγο νωρίτερα το 1974, το «Westfalenstadion» εγκαινιάστηκε με ένα φιλικό παιχνίδι απέναντι στην Schalke. Οι «μπλε» κέρδισαν με 3-0, μια εξωαγωνιστική κίνησή όμως των φιλοξενούμενων, φρόντισε να βελτιωθούν κατά πολύ οι σχέσεις των δύο ομάδων, καθώς δεν ζήτησαν έξοδα μετακίνησης, διαμονής, ούτε μερίδιο από τα έσοδα των εισιτηρίων, προκειμένου να βοηθήσουν την «πνιγμένη» οικονομικά τότε Dortmund!
Το 1993, κι ενώ την δεκαετία του ’80 η Schalke «ανεβοκατεβαίνει σαν ασανσέρ» τις κατηγορίες, η κυπελλούχος Γερμανίας πετυχαίνει την πρώτη εκτός έδρας νίκη μετά από είκοσι χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα ξεκινά ένα σερί για την Dortmund, που δεν χάνει κανένα ντέρμπι όσο ο Hitzfeld είναι προπονητής της. Σε ένα από αυτά, ο Lehmann, τερματοφύλακας τότε της Schalke, ισοφαρίζει σε 2-2 στο 93ο λεπτό, πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ τερματοφύλακα στην Bundesliga.
Στα τέλη του 2010 ένας ήρωας από τους λίγους, που πλέον έχει αποκτήσει status ήρωα (αν και λίγοι έχουν μάθει το πραγματικό του όνομα), κάρφωσε τη σημαία της Dortmund στην οροφή του Veltins-Arena (Arena AufSchalke) κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης μιας βλάβης που υπήρχε εκεί.
Είπαμε, η κόντρα των δύο ομάδων κρατά εδώ και πολλά χρόνια, με το πλέον τραγελαφικό γεγονός να γίνεται το 1969 όταν ένας αστυνομικός σκύλος του Dortmund δάγκωσε τον παίκτη της Schalke και μετέπειτα προπονητή F. Rausch. Ήταν 6 Σεπτεμβρίου, όταν η Borussia υποδεχόταν την Schalke στο «Rote Erde», τωρινό βοηθητικό γήπεδο του «Westfalenstadion».
Ο Rausch, 63 χρονών σήμερα, διηγείται το γεγονός με οδυνηρές αναμνήσεις. «Βρισκόμασταν στο 37ο λεπτό, όταν ο συμπαίκτης μου έκανε το 0-1. Ακολούθησε το χάος. Ένα μέρος των φιλάθλων μας, όρμησε στο γήπεδο. Ξαφνικά ένιωσα ένα πόνο, σαν να με είχαν πυροβολήσει. Το σορτσάκι μου γέμισε αίματα και άκουσα φωνές να λένε «κρατήστε γερά τον σκύλο». Κάπου εκεί διαπίστωσα ότι ένα όργανο της τάξης είχε παραμελήσει τον σκύλο του. Ως ενθύμιο μου έμεινε ένα σημάδι διαμέτρου έξι εκατοστών στα οπίσθια μου. Με βγάλανε έξω, μου έκαναν αντιτετανικό και συνέχισα το παιχνίδι με πολύ έντονους πόνους. Τουλάχιστον πήραμε την ισοπαλία με 1-1. Για δύο εβδομάδες κοιμόμουν μπρούμυτα, ενώ στη συνέχεια η Dortmund με αποζημίωσε για τον τραυματισμό. Τα χειρότερα ήρθαν στα επόμενα παιχνίδια, όταν οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές με μάρκαραν με γαβ-γαβ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν ένας Schalker πέσει θύμα επίθεσης από σκύλο, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αλλού από το Dortmund!».
Η επίθεση του σκύλου στον F. Rauch www.youtube.com/watch?v=b9iJI4SKupU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post 8

 
◄Design by Pocket