Link wise allianz

e-dacobet

e-dacobet

link wise 2 direct

τιτλοι αναρτησεων

live score

ΠΡΟΣΦΟΡΑ DACOTIERISBET

20 ΕΥΡΩ σε ΒΕΝΖΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ

HELLAS DIRECT

ΑΜΕΣΑ

ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΩΔΙΚΟΥ

M20150585

LINK ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Θέμα τιμής στο «Old Firm» του Celtic Park

Celtic εναντίον Rangers σήμερα το βράδυ, με ιδιαίτερη λεπτομέρεια στο ματς που διχάζει όχι μόνο το ποδοσφαιρικό κομμάτι μιας ολόκληρης χώρας αλλά και την κοινωνία με αιτίες θρησκευτικές και πολιτικές, είναι ότι δεν γνωρίζουν στο «νησί» από πού προέρχεται η ονομασία «Old Firm». Ωστόσο λέγεται ότι προέρχεται από το πρώτο ντέρμπι που έγινε στις 28 Μαίου 1888, τότε που οι «καθολικοί» της Celtic θριάμβευσαν 5-2 επί των «διαμαρτυρόμενων» της Rangers και οι 2000 θεατές του, έγιναν οι μάρτυρες του «Αλφα», του πρώτου γράμματος στο ντέρμπι της Γλασκώβης. Η νίκη για τους δύο μονομάχους δεν αποτελεί απλά ένα ποδοσφαιρικό θρίαμβο. Είναι η επιβεβαίωση των πολιτικών ιδεών και των θρησκευτικών απόψεων αλλά πάνω από όλα, επιβεβαιώνουν το βασιλιά του αθλήματος, το ποδόσφαιρο.
Η Celtic συνδέει τη Σκωτία με την Ιρλανδία καθώς το 1888 ιδρύθηκε από Ιρλανδούς με στόχο να συγκεντρώνονται χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παράλληλα εξέφραζε ένα λαό όπως είναι οι Ιρλανδοί που έψαχναν τη θέση τους μέσα στη Σκωτσέζικη κοινωνία. Γίνεται αντιληπτό ότι τα αισθήματα για την Αγγλία και ιδιαίτερα για τη βασιλική οικογένεια είναι κάτι παραπάνω από εχθρικά. Νωρίτερα, 16 χρόνια, συγκεκριμένα το 1872, ιδρύθηκε η Rangers, σημαία των «διαμαρτυρόμενων» αλλά και όλων εκείνων που συμπαθούν την Αγγλία με ότι εκείνη εκφράζει για τους Σκωτσέζους. Ο Moses McNeil και ο αδερφός του Peter μαζί με τους φίλους τους Peter Campbell και William McBeath αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και δημιούργησαν το σύλλογο Argyll. Oπαδός του ράγκμπι ο Moses, επηρεασμένος από το αγαπημένο του άθλημα μετονόμασε το δημιούργημα του σε Rangers και αυτή του η απόφαση έμεινε αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο.
Οι δύο ομάδες κάτέχουν το ρεκόρ θεατών για ένα αγώνα πρωταθλήματος στη Βρετανία καθώς στις 2 Ιανουαρίου του 1939, 118.567 άνθρωποι παρακολούθησαν στο «Ibrox», έδρα της Rangers, τη νίκη των γηπεδούχων με 2-1. Αργότερα, στις 26 Απριλίου του 1969, το ουδέτερο «Hampten Park» της Γλασκώβης, «βούλιαξε» από 132.870 θεατές που βρέθηκαν εκεί για να δουν το θρίαμβο της Celtic με 4-0 στο τελικό του Κυπέλλου. Ωστόσο, το «Ibrox» έχει φιλοξενήσει στις 2 Ιανουαρίου του 1971, μια τραγωδία, τότε που 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 140 τραυματίστηκαν, ενώ στις 2 Μαίου 1999, η Rangers δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την άλωση του «Celtic Park» με 3-0 και οι οπαδοί των δύο ομάδων γκρέμισαν κυριολεκτικά το γήπεδο, μέσα και έξω. Κι αν τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί τα κρούσματα βίας, τα δικαστήρια δίνουν και παίρνουν για τα συνθήματα και τα τραγούδια με στίχους που προσβάλλουν χώρες, θρησκείες και θεσμούς.

Επιλογές:
Celtic-Rangers Goal-Goal (1,65)
St. Johnstone-Kilmarnock Over (1,90)
St. Mirren-Dundee United Χ (3,10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Featured Post 8

 
◄Design by Pocket